Tuesday, August 23, 2011

Resepi Nasi Ayam

Assalamualaikum semua...

Pagi ni cuaca mendung jer kan, turun juga hujan renyai-renyai on the way nak ke ofis tadi. Syok nye la rasa kalau time2 gitu dapat sambung tidur lagi....=p

Entry kali ni just nak share resepi nasi ayam yang aku buat kelmarin. Hari tu buat pun atas permintaan cik hubby... so aku pun layan kan je lah sebab senang dan cepat aku rasa. Nasib minta nasi ayam, kalau minta nasi beriani ala JM beriani owh mak tak pandai nyah sebab belum menuntut lagi...hahahaha.. (cik daddy u jangan nak kempunan nasi beriani pulak yer..kalau kempunan pun moh ke JM beriani saje..kui3)

Resipi ni aku mintak dari mak aku, lagipun dulu mak pernah juga berniaga nasi ayam.. Now jer dah tak ada sebab tak larat dah.. takat buat makan2 kat umah ada lah... =)

Senang bangat & sedap pulak tu... tq mak!!! (^_^)

Bahan-bahan :
  • Ayam
  • Beras
  • Halia
  • Bawang putih
  • Bawang Besar
  • Marjerin/butter
  • Sup bunjut
  • Kiub ayam
  • Cili merah
  • Kicap
  • Sos tiram
  • Cuka

Bahan-bahan sampingan :
  • Daun salad
  • Timun
  • Tomato
Cara-cara :

  • Rebus ayam bersama halia & bawang putih yang dihiris atau dititik.
  • Setelah minyak dah naik/masak...angkat ayam yang direbus toskan dan perapkan dengan kicap (suka hati lah nak pakai kicap ape..aku selalunya pakai kicap manis cap kipas udang tu jer), sos tiram sikit, halia dan bawang putih. Air rebusan jangan dibuang sebab nak digunakan untuk masak nasi dan sup nanti.
  • Untuk nasi, panaskan marjerin atau butter dalam periuk kemudian tumiskan halia dan bawang putih yang dah diblender sehingga naik bau. Kemudian masukkan kiub ayam, pastu baru masukkan beras yang dah dibersihkan... Kacau rata, masukkan air rebusan ayam tadi. Sukatan dia sama macam masak nasi biasa je. ( Owh yer kalau tadi tak nak masuk kan kiub ayam pun tak apa.. tapi lepas masuk kan air rebusan ayam tu korang masukkan sikit garam ngan ajinomoto sikit)
  • Ayam yang diperap tadi di goreng macam biasa.
  • Untuk sup pulak, guna lebihan air rebusan tadi tambah kan je sup bunjut, bawang merah. Boleh juga tambah kan ubi kentang dan daun sup untuk menyedap dan menaikkan bau. Aku biasa nya tambah ubi kentang untuk si kecik ku..ehehehe. Jangan lupa tambahkan garam sikit yer..
  • Untuk sos cilinya pula, blend cili merah bersama sedikit halia dan bawang putih, tuang dalam periuk. Masukkan air rebusan dan masak hingga mendidih. Masukkan gula secukup rasa, cuka dan garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga pekat.
  • Untuk kicap nye pulak, aku just ambik sikit sup tadi dan tambahkan dengan kicap jer. =)
  • SIAP!!! boleh la dihidangkan bersama dengan daun salad, timun & tomato...

Senang sangat kan! Aiza aku buat macam ni jer. Hope ko paham lah yer..hehehe... korang2 yang lain pun boleh cuba jugak =p



p/s : sukatannyer ikut koranglah ek.. mana yang makan ramai, lebihkanlah, mana yang sikit, kurangkanlah... my mom bagi resepi ni pun tak ikut sukatan.. pandai2 akulah nak buat berapa byk.. hehehe.. nasib baik ngam-ngam...



1 comment:

  1. simple nyer..best best nak cuba nanti...thank you mommy cinta :-)

    ReplyDelete

NUFFNANG

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker