Saturday, December 31, 2011

Cinta Sofea Zara = 31 December 2011 = 16 months

Lama dah rasanya tak update pasal perkembangan anak dara daku ni.. =) . Sekarang ni dah macam-macam dah akal dia ada jer benda/skill baru yang dia tunjukkan... seronok!! ehehehe

Kebetulan di penghujung tahun ni Cik Cinta dah genap usia nya 1 tahun 4 bulan, alhamdulillah....

Aku list kan jer la k.. =D

  • Sejak dah dapat kaki ni, asyik nak berjalan & berlari sendiri... especially kat shopping mall. Dah tak nak kena dukung apatah lagi duk dalam stroller. Tapi kalau dia sleepy stroller sgt2 berguna yer... ;P
  • Dah boleh faham certain word yang kita cakap or arahkan... macam kalau kita suruh dia seat/duduk, kita suruh dia take book, take towel, take laptop, take tab, jom eat, suruh dia kiss/sayang kita....
  • Dah pandai salam/amin orang...
  • Kalau baca book dah boleh kenal binatang, kalau kita tanya where's cat/dog/bear/frog/butterfly/chicken/horse/lion/tiger/cicak apa lagi eh..mcm2 lah... dia dah kenal & tunjuk apa yang kita sebut.. =)
  • Dah pandai bagi tau "iyakkk" kalau dia nak buat project!! hahahaha
  • Kalau pergi kedai tu dah pandai minta barang dah... dah dapat sibuk cakap "bayar bayar"... wahhhh boleh bankrupt nak oiiii....
  • Bila sampai kat tol pun sama juga, dia akan cakap "teet teet" "bayar bayar" sbb daddy nya selalu pakai touch n go...kan bunyi gitu...hahahah..
  • Suka sangat tidur tertongeng tongeng.... lesak pulak tu.
  • Every time nak makan or minum susu, kalau kita cakap baca doa dulu.... cecepat tadah tangan nak baca doa... tapi dia sebut ujung jer bila nak aminnnn.... heheheh ( kadang tu bila terjaga tgh malam pun bila suh baca doa... tangan tadah ni... tapi mata pejam. sampai dah habis doa baru dia amin... =D
  • Sangat suka kalau dapat main kat playground, swimming pool pun!!
  • Kalau kat shopping mall tu, kita tengah sibuk selak2 pilih baju dia pun sama lah sibuknya...hahahaha...
  • Sekarang ni sangat addict dengan tab & laptop nak tengok you tube/ video/main game.
  • Bila kita bukakan baju dia nak mandi. dah pandai ambik baju kotor letak dalam bakul... =)
  • Mengemas umah ( selerakkan umah) dia lah champion...eheheh
  • Kalau nampak coins or orang bagi dia coin... cecepat dia masukkan dalam tabung dia.. - good girl anak mommy ni!!!
  • Kalau dengar azan or orang tengah ngaji... dia siap letak jari kat mulut suh orng senyap...
  • Kalau kita tengah sembahyang... dia pun sibuk suruh kita pakaikan telekung jugak... pastu orang sujud dia pun nak sujud juga sampai terterap...
  • Bab makan pula, dah agak kureengg suka nasi, suka makan sayur & lauk jer... tapi sngat lah suka dengan pasta okeh!! taste mat saleh pulak dah si kenit ni...
  • Gigi masih ada 6 batang, 4 atas 2 bawah.


Antaranya words yang Cik Cinta dah pandai sebut:

  • Mamiii = mommy =))
  • Daddy = daddy
  • Atok = atok
  • Opah = opah
  • Nenek = nenek
  • Pakcu = paksu
  • Kakak = kakak
  • Eat = eat
  • Babai = babai
  • Car = car
  • Bukak = buka
  • Book = book
  • Cat = cat
  • cucu = susu (yang ni agak pelat sikit..)
  • iyakk = berak hahaha...
  • Nak = nak
  • Bak = bak
  • No no.. = no no
  • akut momok... = takut momok
  • nacik = nasi
  • pish = fish
  • tab = galaxy tab
  • top = laptop
  • minum = minum
  • bayar = bayar
  • shoes = shoes
  • boomm = baring
  • bag = bag
  • baby = baby

Apa lagi yer.... itu jer yang teringat di tatkala ini... ;P Next time lah update lain kalau teringat yang lain..

Alhamdulillah mommy syukur sangat dengan perkembangan Cik Cinta. Semoga anak mommy menjadi anak yang solehah, sihat & bijak! amin..

Oh ya hari tu (27/12/2011) masa pergi jab for chicken pox berat dah 10.4kg!!! =))



Last photo taken for the year of 2011... on the way balik kampung Bagan Datoh masa ni.. comel tak saya?? ekekeke

Nampak tak gigi saya??? tapi nampak gigi bawah jer 2 batang... yang atas x nmpak la pulak... huhuhu...


Thursday, December 22, 2011

Resepi Cheese Cake

Sebelum ni aku ada buat entry pasal aku ada buat home made cheese cake kan.. link dia cer korang klik kat sini.

Ada juga rupanya yang berminat nak tau resepi dia...ekekeke... ada yang aku dah bagi ada yang belum... so aku post sini je lah eah... (^_^)


BAHAN-BAHAN:

500g (2 bar) Cheese(Brand Philadelphia)
1 cawan gula
4 biji telur

6-7 keping Biskut McVitties (original)
2 sudu besar Butter
1 biji lemon (perah 1-2 slice)
1 sudu teh Esen vanilla

**** Nak gantikan ngn biskut oreo pun boleh..just mix kan dengan cream die jer.. =)


CARA-CARA :

1) Untuk base

Hancurkan biskut Mc vitties dan gaulkan bersama butter hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang yg dilapik dgn aluminium foil dan ratakan.


2)Putarkan cheese bar sampai kembang. Masukkan telur putarkan lagi sampai kembang.Curahkan gula dan putar kan juga sampai kembang.Perah lemon kedalam adunan dan titiskan essen vanilla.

3) Curahkan adunan kek tadi ke dlm loyang. (i masukkan sket blueberry)

4) Bakar dlm 40 minit suhu 180. ( rasanya nk baker ni ikut jenis oven jugak kot..ni utk oven I yg comel tu je lah… =)

5) Finally, bila dah masak, bole la tuangkan sedikit topping (i guna blueberry )

Dah siap, masukkan dlm fridge... sbb bila sejuk adalah lagi sedap!!


Then boleh lah mkn!!...sekian….. =)




Monday, December 19, 2011

Mission Impossible 4: Ghost Protocol


Malam tadi setelah sekian lama tak menonton wayang, kami 3 beranak pi tengok movie uolsss... =) cite Mission Impossible 4: Ghost Protocol ... hehe... Last sekali tengok movie adalah cite Merong Mahawangsa... itu pun tak berapa nak concentrate tengok sebab cik cinta ngamuk...hahaha..

Kami tengok kat MBO Space U8 jer... dekat ngn umh!! huhuhu...

Elok jer masuk kete, cik cinta pun terus lena.... cik daddy pulak lupa nak bawak stroller... terpaksa mommy dukong budak comei bam bam ni... ;p ber muscle2 dah lengan mommy sekarang ni.

Turun keta, beratur beli tiket , beli pop corn bagai lena lagi... tapi bila nak masuk jer hall terus celik!!! pandai betul ko nak set time nak terjaga...hahahaha

Dah gabra gak takut cik cinta ngamuk... nak2 dia dah cerdik... asal tempat tu gelap jer cakap.." eeee akut...momok..." hahahah

Tapi tak sangka pulak... elok jer die landing tengok sambil makan popcorn...huhuhuu... siap bising sebut "car..."...... "aeroplane..." hahahahha

Pastu bila orang gelak... dia pun ikut sama gelak... tapi org dah abih gelak dia gelak tak abih lagi.. kui3

Pehtu bila dah lama sangat duk dalam tu...naik boring dah dia... siap boleh cakap..."jom kuar " sambil tunjuk pintu... ekekeke

k la sayang nnti kita suh daddy belanja kita tgok alvin pulak eah.... =D




Under Construction...

Oh NO... disebabkan kegatalan tangan ku mengodek template blog ni...dah jadi huru hara dah ni... help help!!! ;(




Sunday, December 18, 2011

Cuti-cuti Malaysia bersama yg tersayang... =)

Assalam..

Hehe lama juga tak menulis kat sini... kesibukkan melanda diri dengan kerja, kerja rumah, kesihatan yang tidak berapa nak ok.. haritu cik cinta kena penyakit tangan kaki dan mulut... dan demam sikit..sian anak mommy... pas cik cinta ok standard la transfer kaLinkt mommy la pula demam nya... ;P

owh juga sibuk dengan kiosk online ku... Kiosk Cinta.. meh la kekawan ku sekalian yang belum "like" page Kiosk Cinta...sila2 jenguk kot ada yang berkenan di hati...teeetttt =P

http://www.facebook.com/pages/Kiosk-Cinta/158946024192688


Back to the topic.. last month 26,27 & 28 Nov kami sefamily pi bercuti-cuti Malaysia ke PD & Melaka.. =)

Kat PD kami stay di Glory Beach Resort PD... actually booked for 2 rooms apartment... tapi dia kasi yang 3 rooms apartment... tapi still bayar for 2 rooms punya...=) bagus betul!!!! i like!!

Yang paling sonok sekali opkos la cik cinta kan... asyik nak mainnnn jer... tak hingat nak tido dah... sampai kena paksa la..huhuhu

One night je kat PD pastu terus ke Melaka.. kat Melaka pulak kami stay kat homestay apartment 3 bilik jugak.. bagus homestay ni luas dah selesa.. siap ada swimming pool lagi.. ehehehe.. yang paling penting position adalah dekat town !! =)

Tengok gambar je lah eah... tapi gambar adalah tak tersusun..ikut dan jer ni... belasah je lah..hahahaha...



Anak dara yang tak boleh dipisah kan dengan air... pantang nampak air..


Main-main air... ehehe..


bapak-bapak sempat pergi berkayak okeh... jauh jugak diaorang berkayah....


slide ni yang paling cik cinta suka!!! berulang kali dia nak naik... tak takut langsung dia... hahaha

incik rayyan pun sakan gak main air...


berehat kejap penat berjalan kat town Melaka...


cik mommy ngn rayyan yang puteh melepak.. hahaha

naik boat melaka river cruise.. apa aja yang cik cinta tengok tu... hehe

ini lah ahli rombongan pak din bersama anak2 dan cucu2 nya...hahahaha



opah berposing u kat a famosa..hihi

lelong-lelong..... sapa mau???? hahaha





di perigi hang tuah... =)


3 of us
SEKIAN....




Thursday, November 24, 2011

Cik Cinta dah ada geng baru...yeay!!!

Hi!!

Just nak update, tapi dah tak berapa nak up juga lah sebenarnya.. ;P . Cik Cinta kita sekarang dah ada cousin & geng baru.. ehehehe... sebabnya kakak iparku@ kakak cik daddy baru jer bersalin pada 24th October 2011 kelmarin...

Alhamdulillah dua2 sihat & selamat... kak jue bersalin kat Shah Alam Medical Centre (SALAM) .. Baby girl juga...sebab tu la bole jadi geng... belah ipoh ada Rayyan kan boboboy..hahhaa... So now belah bagan datoh pun dah ada 2 cucu lah jugak... abis lah title satu2 nya cucu yang cik cinta pegang.. hahahaha....

Rambut baby ni pun lebat macam cik cinta... itu je la yang sama pun..yang lain tak sama..berat dia sangat lah ringan saat dilahirkan.. 2.2kg jer... pastu mata dia ala2 sepet sikit.. tak macam cinta bermata bolat!!


Baby ni telah diberi nama >>> DARY AZZALFAH BINTI SAHROL NIZAM

**** lebat kan rambut nya!!! ****





Malam tu, rombongan sikenit ke hospital tengok baby baru......ehehehe..kebetulan mak iols pun ada datang Shah Alam time tu.... =)

Wednesday, November 23, 2011

Home made cheese cake

As-salam semua.... =)

Last week entah kenapa tetiba mood rajin sangat mari.... bukan weekend pulak tu hari bekerja ya kawan2.. dengan gigih nya mak telah membaking cheese cake.

Jarang2 sangat terjadi kejadian macam ni...huhuhu..

Ini adalah sebab tekak mak macam teringin sangat nak makan cheese cake... =) (jgn pikir bebukan yer tiada maksud tersirat pun! teringin jer okeh!! ;p)

Kebetulan pula barang2 memang semua dah ada, tinggal nak bancuh jer, pastu sumbat dalam oven... (^_^)

Lagipun cheese cake ni senang sangat nak buatnya.. dedulu masa tak pernah buat rasa mesti macam susah je nak buat... tapi bila dah buat senang uolsssss.... tak caya cer korang try buat =p




Rupanya adalah kurang menawan...tapi rasa nya adalah yummehhh!!! ekekeke (sape lagi nak puji kannnnnnnnn =P

OK sekian....

Tuesday, November 22, 2011

Terima kasih suamiku!! =)

As salam,

Nak sambung entry sebelum ni sikitttt... ;D

Mr. hubby iols bagi surprise... dia kasi benda alah kat bawah ni... i like like likeee sgt!!!!... ehehehe.. ingatkan hanya sekadar aiskrim mcd oreo mcflurry je... sebab di hari anniversary kelmarin dia kata i belanja aiskrim mcd je lah yer... sebagai isteri yang baik redho je lah..hahaha

Tak pernah mengharapkan pun benda alah ni... sebab rasa dia yang nak sangat dulu... tapi takpe boleh je nak share2 kan... =)))

Tetapiiiii rasanya lebih banyak di conquer oleh Cik Cinta.... asal mommy pegang je time tu la dia nak main game lah... dengar lagu kat you tube lah... macam2 lagi lah...

Sangat bijak bebudak sekarang ni...umur baru setahun dah pandai guna tab!!! huhuhu


credit to pakcik google


p/s: to cik daddy... tq2... sayang kamu!! muah2!! =)


Wednesday, November 9, 2011

07-11-11 = 3 : ALHAMDULILLAH.... =)

As salam..

Dah outdated sgt dah story ni, almaklumlah busy sikit lately ni dengan kerja, dgn kiosk cinta lagi..ekekeke..;P lama sangat duk terperuk je dalam draft... tak kira lambat pun lambat lah janji ada kan.. (^_^)

Apa ada dengan 07-11-11?? (dei dah nak habis bulan 11 baru nak kasi up???)

Alhamdulillah pada tarikh tu, genap sudah 3 tahun usia perkahwinan ku dengan suami tercinta Zuraidy Juraimi =)

Rasa macam baru je lagi mekap cecantik duduk bersanding atas pelamin....ahahhahaaa ;P

Apa pun aku bersyukur!! Alhamdulillah atas rezeki dan nikmat yg Allah SWT kurniakan. Moga jodoh kami berpanjangan dan berkekalan hingga ke akhir hayat. Terima kasih pada suamiku kerana memahami dan menyayangi diri ini. Terima kasih juga kerana membahagiakan hidup ini, tidak pernah terasa diri ini di abaikan. Di tambah lagi dengan kehadiran Cinta Sofea Zara menambahkan lagi seri dan kasih sayang antara kita. Moga mahligai yg di bina selama ini sentiasa di berkati dan di rahmati Allah SWT. Aminnnn.. ( heh dah macam bagi speech menang award plak rasa...ekekkekee ;P)


Wajah2 ceria di hari persandingan... cewahhh


Ni pun ceria juga sebab baru lepas dinikahkan...huhuhu



Masa ni tak kawen lagi baru bertunang.. =)

Sebelum hadirnya CINTA


Dan sekarang alhamdulillah kami diceriakan lagi dengan kehadiran budak comel ini.. (^_^)

CINTA SOFEA ZARA.........


Ini lah wajah2 kesayangan hamba!! muahhhhxx,,,



Semoga kebahagian sentiasa milik kami...AMINNN.... dan dan semoga Cinta jugak akan dapat kawan nanti... auuuwwww... ;D



Wednesday, October 19, 2011

Macam-macam Cinta...


Assalam semua..

Sesaja nak share video anak dara i yang sorang ni... (^_^)

Kalau dapat naik memang tak mau turun2 dah! hihihihi


video video

Thursday, October 13, 2011

Final pneumococcal vaccine jab for CINTA...

Assalam...

Kelmarin kami baru berkesempatan ke UMRA untuk Cinta amik pneumococcal vaccine jab. Ni kira final jab la for pneumococcal ni... alhamdulillah...semua nya ada 4 kali kalau tak silap...

Baby korang ambik tak jab ni? Cik Cinta ni ambik pun as advice from paed dia... actually optional vaccine ni ada dua, pneumoccocal & rotavirus. Paed tu memang galak kan sangat2 baby ambik pneumoccocal jab.. Mahal sikit lah cost dia ... tapi tak kisah lah as long as our baby sihat kan ;D
Weols memang ambik dua2 ni, selain dari injection yang memang wajib ambik tu.

The latest berat Cinta is 9.4kg yerrrrr kawan2.... ehehehehehe...

Cinta pun nangis kejap jer ;D gud gurl..... kali ni paed tak bagi paracetamol pun for in case kalau demam, sebab sebelum2 ni Cinta memang tak pernah demam kalau ambik jab. Alhamdullillah... hopefully kali ni pun tak demam yer sayang.... =)

Owh yer kali ni kene charged RM212 include consultation fees.


Kat sini ada info sikit about pneumococcol : sumber dari http://www.babycenter.com

What are the benefits of the pneumococcal vaccine?

This vaccine protects against pneumococcal (pronounced new-m'COCKL) infections, which mostly strike children under age 5 and can lead to some of the worst childhood diseases. Pneumococcal infections are one of the most common causes of death in the United States from a disease that's preventable through a vaccine.

Before the vaccine came along, pneumococcal infection caused more than 700 cases of meningitis, 13,000 blood infections, and 5 million ear infections in children under 5 every year, according to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). The vaccine is effective in up to 90 percent of people who get it.

The bugs responsible for pneumococcal are bacteria called Streptococcus pneumoniae. They live in the mucous lining of the nose and in the back of the throat. And when they're plentiful enough, they can cause an infection in the respiratory tract, middle ear, or sinus cavities. Antibiotics such as penicillin can kill them, but up to 40 percent of the strains are resistant to antibiotics.

Pneumococcal bacteria spread by close contact and through coughing and sneezing. Diseases such as meningitis and pneumonia can crop up within days of infection.

Symptoms of pneumococcal pneumonia usually include fever and chills with shaking or trembling, as well as chest pain, coughing, shortness of breath, rapid breathing, rapid heart rate, fatigue, and weakness. Nausea, vomiting, and headaches are also associated with pneumococcal pneumonia, but are less common.

Pneumococcal bacteria also cause some of the most serious ear infections in children.


What's the recommended schedule?

Recommended number of doses
Four doses.

Recommended ages

  • At 2 months
  • At 4 months
  • At 6 months
  • Between 12 and 15 months








Monday, October 10, 2011

Berhujung minggu di kota keriangan...

Assalam..

Hari tu incik hubby ajak panjat kota keriangan..mana lagi kalau bukan Genting Highland kan... gila tak nak...confirm lah NAKKKKKK!!! (mak yg ecxited lebih!! ;p )sesaja nak bawa anak dara kitaorang jenjalan..

Tak stay sana pun, balik hari jer.. tapi tak kisah lah..enjoy jugak..lagipun Genting - Shah Alam idak ler jauh mane pun... (^_^)

Gerak pagi...sesampai je cik cinta pulak beradu..haih... xpe kasi dia charge battery dulu... Lena pulak tu tidur nya..sejuk pulak tu...lagi lah... =)

2 anak dara di Genting Highlands...(muahahaha mak dara perasan!!)



Kami just main indoor game sahaja...sebab tak sesuai lah outdoor game untuk anak dara i... untuk mummy dia jer sesuai...;p

Alhamdulillah sampai sana cuaca elok...tak hujan..kalau tak menggigil lah... tak hujan pun still sejuk weh!!




Time ni baru sampai... so cik cinta agak jakun sikit... bulat jer mata dia... tengok orang duk main, duk jerit2 kat outdoor game ni..



Yeay time untuk Cinta pulak nak main..ehehehe... kemain lagi dia tau.....



haaa benda alah ni yang paling dia suka sekali...
ntah berapa kali repeat pun tak tau lah... take turn dengan cik daddy dia... layan kan je lah...



Ok dah petang! Cik Cinta pun dah tired! mau pulang ke pangkal jalan...

babai!! ;D



p/s : mekasih daddy bawak kami jenjalan...nanti bawak lagi yer.. sayang daddy ketat2!! ;D

NUFFNANG

ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker